Еврокомисията и ОЛАФ (службата за борба с измамите в ЕС) бяха

...
Еврокомисията и ОЛАФ (службата за борба с измамите в ЕС) бяха
Коментари Харесай

ЕП: От вестниците ли ще научаваме как се краде в България?

Еврокомисията и ОЛАФ (службата за битка с измамите в ЕС) бяха подложени довечера на остра рецензия, че не пазят задоволително добре ползите на Европейски Съюз против измамите с еврофондове в България. Депутати от Комисията по бюджетен надзор на Европарламента обмениnd отзиви с представители на двете институции по какъв начин се контролира  " споделеното ръководство на еврофондовете " у нас.

" Зеленият " народен представител от Германия Даниел Фройнд, който предходната година бе в България особено във връзка уличните митинги, насочи въпроси към Брюксел: " Трябва ли да четем вестници, с цел да разберем по какъв начин се крадат еврофондове в България? Защо Съединени американски щати виждат корупцията там, а Европейска комисия не я вижда? " Той изброи някои от последните скандални разкрития за корист с публични средства като финансирането на фиктивни поправки на язовири и раздаването на пари от Българската банка за развиване на близки до властта олигарси вместо на дребни и междинни предприятия.

Представители на Европейска комисия и ОЛАФ увериха евродепутатите, че " наблюдават от близко " процесите в България и вършат одити, с цел да разкриват нередности с европейските средства, само че признаха, че разчитат основно на съдействието на българските управляващи, макар че те са в дъното на казуса с случайното разпределяне на европейски пари. Що се отнася до неналичието на наказани лица, ОЛАФ изясни, че българският углавен закон преследва единствено физически, а не юридически лица, които в действителност са бенефициентите. Европейска комисия пък се регистрира с " къщите за посетители ", по които имало следствия и предстояло връщане на пари.

От българските евродепутати се изказахха двама. Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия обърна внимание по какъв начин посредством верига от подизпълнители се източват структури фондове в интерес на доближени до властта. При неналичието на български преводачи Александър Йорданов се изрече незнайно за какво на полски (въпреки че би трябвало да приказва и френски съгласно биографичните си данни), като похвали прокуратурата, че и без глобите по Закона Магнитски е погнала един укриващ се в Дубай олигарх (Васил Божков).

Португалецът Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за районна политика и благоустройство в Европейската комисия, който дава отговор за България, увери евродепутатите, че компании на уличените по Закона Магнитски лица не са получавали еврофондове. Неговата дирекция незабавно поискала информация от българските управляващи и за лицата в така наречен черен лист, формиран след разгласяването на американските наказания, и се уверила, че в техните ръце не са попадали европейски пари.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР